Ακούγονται πολλά

Καλημέρα, αρχηγέ ή πρόεδρε ή Στέφανε; Σήμερα θα ξεκινήσω με τις γκρίνιες που ακούω στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον Στέφανο Κασσελάκη. Ακούγονται πολλά στο παρασκήνιο για τον τρόπο που κινείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κάτι που δεν αρέσει σε κεντρικά στελέχη.

Ενός ανδρός αρχή

Το κόμμα πηγαίνει στις ευρωεκλογές χωρίς να συνεδριάζουν τα όργανα και όλα αποφασίζονται, όπως μου λένε με αιχμές βουλευτές, από τον ίδιο τον Στ. Κασσελάκη και μια πολύ κλειστή ομάδα στελεχών. Όχι σε αυτή δεν είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, όπως μου είπαν, και ο ίδιος μετά τις πολλές μουρμούρες και γκρίνιες βγήκε χθες να πει δημοσίως ότι έχει μόνο τεχνοκρατική σχέση με το κόμμα. Ουσιαστικά το κόμμα λειτουργεί με τη λογική ενός ανδρός αρχή.

Κορόνα – γράμματα

Πώς μου το είπαν; Ότι ο Στ. Κασσελάκης κινείται με μια λογική, «κορόνα κερδίζω, γράμματα χάνεις». Τι κάνει; Όπως μου λένε οι εσωκομματικοί επικριτές του, πήρε επάνω του όλη την προεκλογική εκστρατεία. Οπότε, αν πάει καλά, θα πάρει όλη τη «δόξα», αν όχι θα πει, μου λένε, φταίτε εσείς που δεν… συμμετείχατε. Έτσι, θα επιβεβαιωθεί το κορόνα-γράμματα.

Ακονίζουν μαχαίρια

Μου λένε, όμως, ότι διάφορα κεντρικά στελέχη ακονίζουν μαχαίρια για την επόμενη μέρα. Ειδικά εάν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένει ο Στ. Κασσελάκης. Εξάλλου δεν υπάρχει συλλογική ηγεσία και δεν λειτουργούν τα όργανα.

Προστασία Αποστολάκη

Σε αυτό τον στενό κύκλο των συνομιλητών του Στ. Κασσελάκη που τους ακούει πολύ και τους έχει μεγάλη εμπιστοσύνη είναι και ο ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, που άνοιξε ομπρέλα προστασίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα πάλι κυκλοφόρησαν ότι θα ήταν υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και όμως ο Κασσελάκης φωτογραφήθηκε και με τούρτα λόγω γενεθλίων του ναυάρχου στην περιοδεία του στον Βορρά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είδα ότι σε ανακοίνωση του κόμματος γινόταν αναφορά στον Αποστολάκη πως συνοδεύει τον Κασσελάκη στην περιοδεία του.

Άδειασμα στον Πολάκη

Τι άλλο έμαθα; Κακές είναι οι σχέσεις του Στ. Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη λόγω και της υποψηφιότητας του πρώτου ξαδέλφου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Και καλά ο Πολάκης δεν είναι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές, αλλά ο Βασίλης Κασσελάκης θα είναι πιθανότατα υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά με ό,τι αυτό σημαίνει. Και δεν ήταν τυχαίο και το άδειασμα, όπως μου είπαν, της Βούλας Κεχαγιά για τα όσα είπε περί εμβολιασμού. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κράτησε αποστάσεις και έδειξε την απόσταση του κόμματος από τον πρώην υπουργό.

Η κινητικότητα Τσίπρα

Σας έλεγα τις τελευταίες μέρες για την κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα και πριν καλά καλά περάσει ένα 48ωρο μάθαμε ότι έξι χρόνια -και σε μια δύσκολη περίοδο λόγω των τελευταίων γεγονότων μετά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία- μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών πολιτικοί, αξιωματούχοι και ειδικοί από την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, στην κλιματική κρίση, την οικονομία και το μέλλον της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές. Έτσι λοιπόν στις 17 και 18 Ιουνίου, το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα», που κάνει και πρεμιέρα, και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ» συνδιοργανώνουν στην Αθήνα «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Και δεν είναι τυχαία η συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως μου είπαν συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα, ειδικά μετά και την πρόσφατη παρέμβασή του στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ζάεφ.

Η ατζέντα

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών και θα περιλαμβάνει 8 πάνελ συζήτησης, δύο θεματικές για τα Βαλκάνια και δύο για τις περιφερειακές εξελίξεις και τον ρόλο των διεθνών οργανισμών για την προώθηση της ειρήνης. Μία θεματική θα αφορά την κλιματική κρίση και την πράσινη ατζέντα, μία τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και δύο θα αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Στόχος να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και κάθε χρόνο θα απονέμεται βραβείο ειρήνης.

Βραβείο στο Νίμιτς

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, θα απονέμεται κάθε χρόνο ένα βραβείο ειρήνης, το «Βραβείο των Πρεσπών», σε μια προσωπικότητα για την προσφορά της στην ειρήνη. Το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για την πολύχρονη προσφορά του στην ειρήνη.

Αιχμές Καρτερού σε Κασσελάκη

Ε, αφού δεν τα λέει ανοιχτά ακόμη ο Αλ. Τσίπρας για τον Στ. Κασσελάκη, τα γράφει ο Θανάσης Καρτερός, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και τακτικός πλέον συνομιλητής του. Το κείμενο που έγραψε στην «Αυγή» ταρακούνησε πολλούς και έμαθα πως ενόχλησε τον Στ. Κασσελάκη που είδε πολλές αιχμές Καρτερού. Στη στήλη του στην «Αυγή», ο Καρτερός με αφορμή το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών, ασκεί κριτική στην Κουμουνδούρου για την μη αναφορά των ονομάτων του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά στις ανακοινώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τα βάζει και με αυτούς που αποκαλεί «αυτόκλητους σωματοφύλακες του Κασσελάκη», αλλά και με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη της «προεδρικής φρουράς». Μύλος με άρωμα Τσίπρα!

Το «πουσάρισμα» στη Λατινοπούλου

Τον τελευταίο καιρό νιώθω να υπάρχει ένα δυνατό «πουσάρισμα» προς την Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία όπως γνωρίζουμε εκπροσωπεί απόψεις συγκεκριμένων κέντρων. Η ίδια καλά κάνει και προβάλλει τις απόψεις της όταν της προσφέρεται βήμα, αλλά το παιχνίδι φαίνεται πως χοντραίνει, καθώς κυκλοφορεί εντόνως πως είναι με το ένα πόδι στην Ευρωβουλή. Είναι; Όπως μου έλεγε ένας συνομιλητής μου, χθες βράδυ, το κόμμα της στις τελευταίες εθνικές εκλογές πήρε ποσοστό 0,43% και 22.000 ψήφους. Σχεδόν όσα έλαβαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι και μόλις 5.000 περισσότερες ψήφους από το κόμμα Ευ-Κίνηση. Ξέρετε τι άλλο μου είπε ο άνθρωπος που μιλούσαμε χθες και συνηθίζει να βλέπει περισσότερα απ’ όσα φαίνονται; Αν ήθελε κάποιος επιχειρηματικός κύκλος να τσιγκλίσει την κυβέρνηση, θα πήγαινε προς τα δεξιά της δεξιάς. Εκεί υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

Σκέψεις για ισχυρό πρόσωπο δίπλα στον Ζούλα

Για τον ανασχηματισμό σας έχω μεταφέρει κάθε έγκυρη πληροφορία, αλλά, ως γνωστόν, μέχρι να γίνει, πολλά μπορεί να αλλάξουν. Και είναι λογικό. Βέβαια, αλλαγές δεν θα γίνουν μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στους εποπτευόμενους φορείς. Μετά τη Eurovision, λοιπόν, οι πληροφορίες έκαναν λόγο πως επίκειται ανασχηματισμός στην Αγία Παρασκευή. Δηλαδή, στην ΕΡΤ. Αν και έχουν μαζευτεί σύννεφα πάνω από τον Κωνσταντίνο Ζούλα, συνεχίζει να έχει ισχυρούς υποστηρικτές. Κρατήστε το αυτό. Αυτό που προκρίνεται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, είναι ένα ισχυρό πρόσωπο δίπλα του.

Το δύσκολο «μαγαζί»

Αντίθετα, στο ΑΠΕ φαίνεται πως υπάρχουν ήρεμα νερά. Ο Αιμίλιος Περδικάρης έχει καταφέρει να «τρέξει» ένα δύσκολο «μαγαζί» και χωρίς του πόρους -σε μέσα και ανθρώπους, αλλά και χρήμα- της ΕΡΤ. Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν και από το ποιοι θα εκλεγούν και ποιοι δεν θα εκλεγούν στην Ευρωβουλή. Υπομονή, θα πούμε περισσότερα σύντομα. Άλλωστε, δεν είναι πλέον μακριά η 9η Ιουνίου. Κάντε λίγη υπομονή.

Η συνάντηση Πιερρακάκη – Μπελέρη

Δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, με τον γιο του υποψήφιου ευρωβουλευτή, Φρέντη Μπελέρη, Πέτρο, στο υπουργείο. Με αντικείμενο τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία και ειδικότερα το σχολείο «Όμηρος» που λειτουργεί στη Χιμάρα, αλλά φυσικά και τον αγώνα που δίνει ο Φρέντης Μπελέρης όλους αυτούς τους μήνες. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, άλλωστε, γνωρίζει όσο λίγοι στη γαλάζια παράταξη από ευρωεκλογές, γι’ αυτό και του έχει ανατεθεί η Κρήτη, μία από τις πιο δύσκολες περιφέρειες της χώρας από τον πρόεδρο της ΝΔ.

Τον πέρασαν για τον Νικοπολίδη

Έμαθα ότι ο Γιώργος Καλλιακμάνης δεν περνάει απαρατήρητος στις περιοδείες που κάνει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Όχι ως πρώην αστυνομικός αλλά ως… πρώην τερματοφύλακας – και μάλιστα της Εθνικής. Και τι εννοώ; Κάποιος μεσήλικας κύριος την ώρα που τον είδε με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ του έσφιξε το χέρι γιατί τον πέρασε για τον Αντώνη Νικοπολίδη, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Γεια σου, Αντώνη!». Μια ομοιότητα εδώ που τα λέμε την έχουν, αν και θα τολμήσω να πω ότι ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού ενδεχομένως να τα πήγαινε καλύτερα ως υποψήφιος.

Αυτές τις ημέρες θα είναι κλειστή η Βουλή λόγω ευρωεκλογών

Ακόμη επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί πότε κλείνει η Βουλή λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών και πότε ξανανοίγει για να συνεχίσει το νομοθετικό της έργο. Τις ημερομηνίες περιμένουν με ενδιαφέρον αρκετοί συνεργάτες βουλευτών και υπουργών και βέβαια οι υπάλληλοι που απασχολούνται στο κοινοβουλευτικό μέγαρο. Σας έχω την απάντηση από αρμόδια χείλη. Όπως μου είπε πηγή που γνωρίζει καλά τα όσα συμβαίνουν στον επονομαζόμενο «ναό της Δημοκρατίας», η Βουλή θα κλείσει τη μεθεπόμενη Παρασκευή 24 Μαΐου. Στις 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν ως γνωστόν οι ευρωεκλογές ανά την επικράτεια και οι κοινοβουλευτικές εργασίες θα εκκινήσουν και πάλι την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Τότε θα ξανανοίξει. Για να ξέρετε πάντως, οι περισσότεροι βουλευτές θα βρίσκονται στην αίθουσα από την Τρίτη 18 Ιουνίου και μετά (καθώς τις Δευτέρες συζητούνται επίκαιρες ερωτήσεις που εκτός από τους ενδιαφερόμενους που τις καταθέτουν κι αυτούς που απαντούν, δεν πατάει σχεδόν κανείς).

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο κεφάλαια στα funds

Υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα κεφάλαια που έχουν «μαζέψει» στα ταμεία τους από επενδυτές που εκπροσωπούν, τα ελληνικά funds όπως είναι το Diorama που έχει επενδύσει στη Μινέρβα και την Pummaro, στο SMERC του Καραμούζη, στο EOS Capital του Ταμβακάκη, στο Elikonos των Σολωμού και Παπαγεωργίου. Στόχος είναι να κάνουν εξαγορές, δημιουργώντας μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα και αναπτύσσοντας μικρομεσαίες και κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις στη χώρα, οι οποίες είτε πιέζονται οικονομικά και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, είτε έχουν σημαντική προοπτική ανάπτυξης. Σας θυμίζω εδώ την επένδυση που έκανε το fund Ταμβακάκη στην Cosmos Sport που εξαγοράστηκε από τον βρετανικό κολοσσό JD Sports, αλλά και την περίπτωση της Viva, όπου επένδυσε τόσο το family office της Μαριάννας Λάτση όσο και η Deca Investments, εταιρεία επενδύσεων που εκπροσωπεί το fund Diorama και εξαγοράστηκε ποσοστό της από την JP Morgan, με την οποία οι ιδρυτές της Viva βρίσκονται αυτή την περίοδο στα δικαστήρια.

Στελέχη των σούπερ μάρκετ «τραβάει» η Στοά Αρσακείου

Μετά τον Δημήτρη Ράμφο που έφυγε από τον Σκλαβενίτη για να αναλάβει γενικός διευθυντής στο project Stoa Agora της Στοάς Αρσακείου, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάπλασης από την εταιρεία Legendary Food, ένα ακόμα στέλεχος αλυσίδας μαθαίνω ότι εντάχθηκε στο δυναμικό του εγχειρήματος. Ο λόγος για την Έλενα Λέκκα, η οποία ύστερα από 5 χρόνια έφυγε από την ΑΒ Βασιλόπουλος για να αναλάβει επικεφαλής αγορών στο φιλόδοξο επιχειρηματικό βήμα, όπου συμμετέχει και η εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου. Η Λέκκα θα είναι αυτή που θα επιλέγει όλα τα τρόφιμα που θα φιλοξενούνται στα ράφια της Στοάς Αρσακείου και του concept καταστήματος Stoa Agora, που πρόκειται να δημιουργηθεί εκεί. Η επιλογή των ιδιοκτητών και επενδυτών της Στοάς Αρσακείου έχουν στρέψει το βλέμμα στα στελέχη των σούπερ μάρκετ, που έχουν σημαντική εμπειρία στο λιανεμπόριο τροφίμων, κρίνοντας ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν την επιχειρηματική τους στρατηγική.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπράξεων της ΕΨΑ με άλλες εταιρείες του Καραμούζη

Συνέργειες και πιθανές συμπράξεις έρχονται στο προσκήνιο μέσα από τις εταιρείες ΕΨΑ και Μεντεκίδης (νερά Σέλι και Διός) που έχει αποκτήσει ποσοστό το fund του Νίκου Καραμούζη. Επιδίωξη σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι άνθρωποι του fund SMERemediumCap είναι να γίνει η ΕΨΑ πρώτος παίκτης μεταξύ των ελληνικών εταιρειών αναψυκτικών. Την πρωτοκαθεδρία άλλωστε έχουν οι Coca-Cola και Pepsi, ενώ έως σήμερα πρώτη δύναμη από ελληνικής πλευράς είναι η Λουξ των αδελφών Μαρλαφέκα με έδρα την Πάτρα. Εάν πάνε όλα βάσει πλάνου, η ΕΨΑ από τα περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος της το 2023 θα πρέπει να φτάσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ που είναι ο τζίρος της Λουξ για να μπορέσει να την ξεπεράσει. Στόχος αρκετά φιλόδοξος για τον οποίο θα κριθούν τα στελέχη της ΕΨΑ τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να φανεί εάν τον πέτυχαν ή όχι. Οψόμεθα.

Συνεχίζεται η κόντρα Κωνσταντέλλου – Πολιτείας για τα ψηλά κτίρια

Νέο επεισόδιο προσθέτει στην αντιπαράθεση του δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και του υπουργείου Περιβάλλοντος η νέα απόφαση του ΣτΕ. Η απόφαση φαίνεται να δικαιώνει τον δήμο, ο οποίος είχε εκδώσει εσωτερική διαταγή (εντέλλεσθε) με την οποία ανέστειλε την έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που επιτρέπουν τα ψηλότερα κτίρια. Με την απόφασή του, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ύστερα από σχετικό αίτημα του δήμου αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την ακύρωση της εσωτερικής διαταγής του δήμου 3Β μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κρινόμενης αίτησης αναστολής. Μετά από αυτό ο Κωνσταντέλλος βγήκε αργά χθες στο προσκήνιο με ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για δικαίωση. Το σίριαλ καλά κρατεί και έχει πολλά και διαδοχικά επεισόδια.