Αλλαγή σχεδίων κάθε εβδομάδα

Καλημέρα. Σε πλήρη προεκλογική δράση τα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και έμαθα κάτι που έχει πλάκα. Δεν μπορούν να βρεθούν μαζί όχι σε debate τηλεοπτικό αλλά ούτε στην ίδια περιοχή την ίδια μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης. Άλλαξαν τα πλάνα για την Άρτα την περασμένη εβδομάδα και έμαθα πως το ίδιο έγινε και στη Θράκη το τρέχον διήμερο.

Η μόνη αληθινή ευρωπαϊκή παράταξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συζητήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα και εκτιμά ότι πρέπει να προβληθεί πιο εμφατικά το κυβερνητικό έργο, το οποίο, όπως τονίζει, είναι πολύπλευρο και έχει σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα να δείξει. Παράλληλα, επειδή η κάλπη αυτή είναι ευρωπαϊκή, θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων και το γεγονός -όπως τονίζει- ότι η ΝΔ είναι η μόνη αληθινή ευρωπαϊκή παράταξη στη χώρα. Πέρα από την ιστορία της, υπογραμμίζει τις πρόσφατες επιτυχίες με τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη γενναία χρηματοδότηση της Ελλάδας με 36 δισ. ευρώ, το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, τις παρεμβάσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική κ.ά.

Το γαλάζιο διακύβευμα

Πρόσφατα μου είπε σταθερός συνομιλητής του, έθεσε και το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών και αυτό θα το ακούσουμε τις επόμενες ημέρες. Σε γενικές γραμμές είναι το εξής: Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα κριθεί ποια είναι εκείνη η πολιτική δύναμη η οποία είναι ικανή να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερους πόρους για τη χώρα μας, όπως τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποια θα είναι η πολιτική δύναμη εκείνη η οποία θα μπορέσει να διεκδικήσει μια πιο ευέλικτη Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους αγρότες μας. Ποια θα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη η οποία θα διαμορφώσει τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό ή θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αυτόνομης στρατηγικής άμυνας της ηπείρου μας. Όπως και το ότι την 9η Ιουνίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δηλώσουν τελικά με τον τρόπο τους αν επιθυμούν η χώρα μας να παραμείνει σε αυτή την τροχιά προόδου που ακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια, μακριά από πειράματα και μακριά από νέες περιπέτειες.

Οι δημοσκοπήσεις που θα κυκλοφορήσουν

Από μια σούμα αδημοσίευτων δημοσκοπήσεων που έφτασαν στα αυτιά μου, από καλή πηγή, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοδική τάση. Η ΝΔ αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω από το 33%, κάτι που σημαίνει πως υλοποιείται ο στόχος που έχει θέσει το Μαξίμου, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τσιμπήσει πάνω από το 17% – καθόλου άσχημα. Αντίθετα, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση παραμένουν σε στασιμότητα – ενδεχομένως να δικαιωθούν και όσοι έλεγαν κόντρα στην τάση εκείνων των ημερών πως το κόμμα του Βελόπουλου θα ξεφουσκώσει στο τέλος. Ακολουθεί το ΚΚΕ, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας -δίχως ιδιαίτερες ανατροπές στα ποσοστά που γνωρίζουμε ήδη- και η Νέα Αριστερά που βρίσκεται στο όριο. Εκεί που χρειάζονται μπόλικη δουλειά, και αυτοί που πάνε καλά και αυτοί που βρίσκονται στην πίεση, είναι να αλλάξουν την εικόνα της αποχής: Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν αποχή επί των εγγεγραμμένων πάνω από το 50%.

Το γεύμα του Ανδρουλάκη

Λίγες εβδομάδες πριν από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τους 42 υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ σε γνωστό εστιατόριο στην περιοχή Γουδή για να ανταλλάξουν απόψεις και -κυρίως- να σταλεί το μήνυμα του ισχυρού ψηφοδελτίου του κόμματος. Πήρα τηλέφωνο να μάθω το μενού, γιατί όπως λένε και οι ψυχολόγοι ο έρωτας περνάει από το στομάχι, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έλεγα ο «πολιτικός έρωτας» των ευρωβουλευτών προς το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, σας λέω λοιπόν ότι από τα «πρώτα» υπήρχε ρόκα σαλάτα, μπέικον και παρμεζάνα. Το ριζότο με μανιτάρια «τιμήθηκε από όλους» (το έχω δοκιμάζει είναι εξαιρετικό) και το κοτόπουλο για κυρίως άργησε να έρθει, με συνέπεια να έχουν σηκωθεί όλοι από το τραπέζι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τους τόνισε ότι πρέπει να μιλήσουν στον κόσμο για την ακρίβεια, αλλά κυρίως για την κοινωνική κατοικία, ένα πρόβλημα που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Σωστά τα είπε μεταξύ μας ο πρόεδρος, αλλά δεν ξέρω αν συμμερίζεται τον προβληματισμό του η υποψήφια ευρωβουλευτής που εμφανίστηκε με φούστα Chanel και έκλεψε την παράσταση.

Τι ζήτησε ο Κασσελάκης από τον Κουρέτα

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξε, μαθαίνω, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, στον Στέφανο Κασσελάκη, στην περιοδεία του δεύτερου στην ευρύτερη περιοχή. Θα μου πείτε ότι έτσι κάνει ο περιφερειάρχης με όλους, γιατί είναι ευγενής από τη φύση του. Και όμως, άνθρωπός μου μου μετέφερε ότι υπήρξε «πολιτική συμπάθεια», με συνέπεια ο Κασσελάκης να βάλει στο τραπέζι και το όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη και κατά πόσο μπορεί να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στην προοδευτική παράταξη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, με συνέπεια να ζητήσει τη στήριξη του Δ. Κουρέτα ως πρωταγωνιστή στο έργο που λέγεται μεγάλη προοδευτική παράταξη. Δεν έμαθα βέβαια αν μίλησαν για τη διαλειμματική νηστεία ως τρόπο ζωής και της οποίας είναι φανατικά υπέρμαχος ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας. Αν και θα μπορούσε, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης είναι της υγιεινής ζωής.

Περιοδείες

Συνεχίζει την περιοδεία του στη βόρεια Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται διαδοχικά την Ξάνθη, τη Δράμα και την Καβάλα. Συγκεκριμένα, ο Στ. Κασσελάκης θα περιοδεύσει το πρωί της Τετάρτης στην αγορά της Ξάνθης, ενώ το μεσημέρι θα βρεθεί στη Δράμα. Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στην Καβάλα, όπου μετά την περιοδεία του στο κέντρο της πόλης, θα παραστεί στις 7 μ.μ. στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του κόμματος.

Η τύχη των Σπαρτιατών

Πολλές συζητήσεις γίνονται για το τι θα γίνει με τις έδρες των Σπαρτιατών. Στον πυρήνα της απόφασης για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς του Αρείου Πάγου υπήρξε η καθοδήγηση του κόμματος από τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη και, κατά συνέπεια, η παραπλάνηση του εκλογικού σώματος για την πραγματική ηγεσία των Σπαρτιατών. Αν ακολουθηθεί και από το Εκλογοδικείο ακριβώς αυτό το σκεπτικό, θα υπάρξει η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών. «Είναι φανερό ότι άνοιξε ο δρόμος με την εισαγγελική παραγγελία και την απόφαση του Αρείου Πάγου. Είναι, έτσι, αρκετά πιθανό το Εκλογοδικείο να συνταχθεί και αυτό στην ίδια προσέγγιση», μου είπε γνωστός συνταγματολόγος.

Η ανακατανομή εδρών και τα 3 σενάρια

Με τα δεδομένα αυτά, αν όντως υπάρξει η έκπτωση του αξιώματος του βουλευτή για όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών, υπάρχουν τρία σενάρια για τις έδρες τους που θα μείνουν κενές στη Βουλή. Το πρώτο, να περάσουν στα άλλα κόμματα με τη διενέργεια τοπικών εκλογών στις περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες είχαν εκλέξει βουλευτή. Το δεύτερο, να γίνει ανακατανομή των εδρών στα κόμματα με υπολογισμό των υπολοίπων που είχαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Και το τρίτο, το Εκλογοδικείο να κάνει από την αρχή την ανακατανομή των εδρών. Σε περίπτωση που το Εκλογοδικείο κατευθυνθεί προς το πρώτο σενάριο, δηλαδή να γίνουν τοπικές εκλογές όπου έχασαν έδρες οι Σπαρτιάτες, θα ανοίξει εκ των πραγμάτων ο δρόμος για διαβουλεύσεις και διεργασίες μεταξύ των κομμάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς που διεκδικούν τις έδρες αυτές.

Οι κοινοί υποψήφιοι

Καθώς οι εκλογές στις περιφέρειες όπου εξέλεξαν βουλευτές οι Σπαρτιάτες θεωρούνται νέες, το κάθε κόμμα, σύμφωνα με κορυφαίους συνταγματολόγους, δεν είναι υποχρεωμένο να κατεβάσει υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες όπου θα στηθούν κάλπες. Με βάση αυτό, μπορεί, έπειτα από συνεννόηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά να κατεβάσουν ανά εκλογική περιφέρεια ένα ψηφοδέλτιο απέναντι σε αυτό της ΝΔ. Για παράδειγμα, στη Β’ Πειραιά θα μπορούσε να κατεβάσει υποψήφιο μόνο το ΠΑΣΟΚ, στην Α’ Αθήνας μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και στον Νότιο Τομέα της Αθήνας μόνο η Νέα Αριστερά. Έτσι, άτυπα θα έχουν ένα ψηφοδέλτιο να στηρίξουν απέναντι σε αυτό της ΝΔ οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς γνωρίζουν ήδη ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί και γι’ αυτό φροντίζουν να κρατούν τους διαύλους ανοιχτούς, καθώς θα χρειαστεί μεταξύ τους συνεννόηση. Δύσκολο πάντως το βλέπω μετά τη σχετική συζήτηση που έκανα με στελέχη των τριών κομμάτων.

Ποιοι τυχεροί θα καταλάβουν τους πάνω ορόφους του Μεγάρου Μποδοσάκη

Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον η μετακόμιση μιας σειράς υπηρεσιών της Βουλής στο Μέγαρο Μποδοσάκη, επί της λεωφόρου Αμαλίας, απέναντι από την είσοδο του Εθνικού Κήπου. Οι τεχνικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και απομένει απλώς ο γενικός καθαρισμός του κτιρίου, όπως μαθαίνουμε, καθώς επίσης και η πλήρης κάλυψη όλων των ορόφων με μέλη της ΥΑΒΕ (Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων). Οι επάνω όροφοι, με την απίστευτη θέα που προσφέρουν, θα παραχωρηθούν στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Εκεί μου λένε πως θα εγκατασταθούν τα επιτελεία του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη. Θυμίζουμε ότι το Μέγαρο Μποδοσάκη, συνολικής επιφάνειας 12.820 τετραγωνικών μέτρων, εκμισθώθηκε από τη Βουλή με ένα ενοίκιο της τάξης των 2,8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ η Eurobank που το χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος έδινε 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Άνοιξε ξανά η οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

Και να κλείσω, πριν πάω στα οικονομικά, με ένα πολιτιστικό αλλά συνάμα οικουμενικό θέμα. Μπορείς να φανταστείς το μικρό γραφείο στο οποίο έγραφε τα ποιήματά του ο Κ.Π. Καβάφης; Το μπαλκόνι στο οποίο ονειρευόταν το αύριο και αναπολούσε το χθες; Το διαμέρισμά του στην πρώην οδό Λέψιους; Το Ίδρυμα Ωνάση αποκατέστησε την οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, καθιστώντας την έναν προορισμό που μαγνητίζει επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το παρελθόν του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια συνομιλεί πια με το παρόν και το μέλλον του έργου του στο Αρχείο Καβάφη στην Αθήνα. Η ανανεωμένη οικία Καβάφη εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και είναι ανοιχτή για το κοινό, με δωρεάν είσοδο.

Γυρίζει το νόμισμα στην Ελλάδα η Zara

Τη στροφή της Zara προς τα μεγάλα καταστήματα σηματοδοτούν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου καταστήματος στη χώρα μας και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως με συνολική επιφάνεια 6.000 τετραγωνικών μέτρων, που θα γίνουν στις 16 του μήνα στον Πύργο Πειραιά. Πρόκειται ουσιαστικά για κατεύθυνση που προέρχεται από τη στρατηγική του κολοσσού, ομίλου Inditex, στον οποίο ανήκει η Zara, η οποία προβλέπει ότι σταδιακά κλείνουν τα μικρότερα καταστήματα, όπως συμβαίνει με τα δύο προϋπάρχοντα καταστήματα συνολικής επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών στον Πειραιά και τη μεταφορά σε μεγαλύτερους χώρους. Πού στοχεύει η κίνηση αυτή; Η απάντηση βρίσκεται στη δημιουργία καταστημάτων με μεγαλύτερες αποθηκευτικές δυνατότητες, για να εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα οι online αγορές, αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων στα φυσικά σημεία πώλησης.

Τι απαντάει ο Καραβίας της Eurobank για τα δάνεια

Ακούγοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, να τοποθετείται από το βήμα του συνεδρίου eKyklos που έγινε χθες, κράτησα κυρίως την αναφορά του στα δάνεια για τα οποία το τραπεζικό σύστημα κατηγορείται ότι έχει σταματήσει πλέον να χορηγεί προς τις επιχειρήσεις ή ότι τα χορηγεί με μεγάλη δυσκολία. Αυτό που ουσιαστικά υποστήριξε ο Καραβίας είναι πως, εάν μία επιχείρηση φέρει ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό πλάνο στην τράπεζα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην λάβει δάνειο. Και μεταξύ άλλων ζήτησε για μία ακόμα φορά να του φέρουν ένα χειροπιαστό παράδειγμα, όπου απορρίφθηκε η αίτηση δανειοδότησης κάποιας επιχείρησης χωρίς να υπάρχει λόγος. Η εικόνα που ο ίδιος έδωσε είναι ότι δεν μπορεί να δηλώνει κανείς ελάχιστα και να περιμένει ότι η τράπεζα θα του δώσει δάνειο με βάση μια εικαζόμενη ή όντως διαφορετική πραγματική εικόνα των οικονομικών του, χωρίς να λάβει υπόψη το δηλωμένο εισόδημα ή τα δηλωμένα έσοδα της επιχείρησης.

Οι κινήσεις της κόρης Πετραλιά στη γαλακτοβιομηχανία και η ΜΕΒΓΑΛ

Κινητικότητα ακούω ότι υπάρχει στην περίπτωση της εταιρείας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων «Αγροκτήματα Κιθαιρώνα», στην οποία μέτοχος είναι και η Αλεξάνδρα Πάλλη-Γιαννακοπούλου, όπου κατά πληροφορίες υπήρξαν επαφές το τελευταίο διάστημα με επιχειρήσεις στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας μεταξύ των οποίων η ΜΕΒΓΑΛ, με την προοπτική πώλησής της. Ωστόσο οι συζητήσεις στην προκειμένη περίπτωση δεν είχαν θετική έκβαση. Η Αλεξάνδρα Πάλλη-Γιαννακοπούλου, κόρη της Φάνης Πάλη-Πετραλιά προέρχεται από τη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια Πάλλη που διατηρούσε την ιστορική εταιρεία γραφικών τεχνών καθώς και το διάσημο χαρτοπωλείο Πάλλη στην οδό Ερμού. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας στην Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων, είχε εκλεγεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και είχε θέσει υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτής τον Ιούνιο του 2009.

«Σφήνα» στην αγορά με αυξημένα επιτόκια καταθέσεων η Optima

Να μεγαλώσει τα μερίδιά της μαθαίνω ότι επιδιώκει η Optima Bank. Η τράπεζα, η οποία θέλει να αυξήσει το εκτόπισμά της στην τραπεζική αγορά τα επόμενα χρόνια, έκανε μια κίνηση αρκετά επιθετική, ανακοινώνοντας ότι προσφέρει προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο 2,8 για ποσά από 50.000 έως και 200.000 ευρώ και 3% για ποσά από 200.000 ευρώ και πάνω με διάρκεια 8 μηνών και μηνιαίο εκτοκισμό. Η τράπεζα είχε καθαρά κέρδη δωδεκαμήνου 2023 στα 103 εκατ. ευρώ έναντι 42,4 εκατ. ευρώ το 2022, μια αύξηση της τάξης του 143%. Επίσης, οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ, +47% σε ετήσια βάση και μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο φέτος.

Με διαδικασίες-εξπρές η δίκη Καρώνη-JP Morgan για τη Viva

Η κόντρα Καρώνη-JP Morgan για τη Viva Wallet καλά κρατεί. Καθώς η διαφωνία είναι χρονικά κρίσιμη, τέθηκε εσπευσμένα για μια ταχεία δίκη μόλις τρεις μήνες μετά την έναρξη των αξιώσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός JP Morgan και ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της ελληνικής εταιρείας πληρωμών Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, μάχονται μεταξύ τους σε αγγλικό δικαστήριο αυτή την εβδομάδα για την αποτίμηση της κοινοπραξίας του. Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός άσκησε αγωγή κατά της εταιρείας χαρτοφυλακίου στο βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά την ίδια ημέρα, η WeRealize (εταιρεία συμμετοχών στην οποία υπάγεται η Viva) υπέβαλε αγωγή κατά της τράπεζας. Η βασική διαφωνία αφορά την ερμηνεία μιας διαδικασίας δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς βάσει συμφωνίας μετόχων, η οποία δίνει στην JP Morgan το δικαίωμα να αγοράσει μετοχές στη Viva. O διεθνής κόμβος Banking Dive ανέφερε ότι, σύμφωνα με τους όρους της εξαγοράς, επιτρέπεται στην αμερικανική τράπεζα να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο εάν η αποτίμηση της Viva πέσει κάτω από τα 5 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2025. Τα δύο μέρη έχουν επίσης αρκετές ακόμα διαφωνίες, όπως η ορθή προσέγγιση της αποτίμησης της εταιρείας.