Για αυξηση των αποδρασεων κρατουμενων από τα κρατητήρια της ΕΛΑΣ προειδοποιούν οι αστυνομικοί. Επίσης καταγγέλουν πως κρατείται υπερδιπλάσιος αριθμός κρατουμένων.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται το φαινόμενο της ύπαρξης μεγάλου αριθμού κρατουμένων, σχεδόν στο σύνολο των κεντρικών Αστυνομικών Τμημάτων της Αθήνας, στο Αστυνομικό Μέγαρο (Γ.Α.Δ.Α), στη Διεύθυνση Αλλοδαπών αλλά και στη Διεύθυνση Αερολιμένα.

Οι συγκεκριμένοι χώροι κράτησης είναι βραχείας παραμονής κατά συνέπεια δεν διαθέτουν προαύλιο, οι χώροι υγιεινής είναι για μικρό αριθμό κρατουμένων και φυσικά οι θάλαμοι κράτησης είναι για αντίστοιχα μικρό αριθμό κρατουμένων.

Δυστυχώς όμως ο αριθμός έχει ξεπεράσει τον μέγιστο προβλεπόμενο με παρεπόμενες συνέπειες εξαιρετικά δυσμενείς.

Ενώ θα έπρεπε, ειδικότερα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου στη Λ. Αλεξάνδρας να φυλάσσονται ποινικοί κρατούμενοι μέχρι την προσαγωγή τους στον Εισαγγελέα ή Ανακριτή ή μέχρι έκδοσης φυλακιστηρίου, στους ίδιους χώρους παραμένουν επί μακρόν και κρατούμενοι Τμημάτων Ασφαλείας (λόγω υπερπληθώρας), οι
οποίοι τελούν υπό Διοικητική Απέλαση.

Τα αποτελέσματα:
· Υποτυπώδης απολύμανση των χώρων από τα συνεργεία καθαρισμού, δεδομένου ότι πάντα είναι υπερπλήρη.

· Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης των κρατουμένων.

· Εμφάνιση επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών (ηπατίτιδα, ψώρα κ.ά.) που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία των κρατουμένων όσο και των Αστυνομικών.

· Εξαιρετικά μειωμένη δυνατότητα ασφαλούς φύλαξης και αυτό φαίνεται από τις διαρκείς αποδράσεις. Αυτό είναι απόρροια του μεγάλου αριθμού κρατουμένων σε συνδυασμό με τους μη σωστούς χώρους κράτησης σε πολλά τμήματα και το ολιγάριθμο προσωπικό σε αντιστοιχία με τις ανάγκες των πολυάριθμων κρατουμένων.

· Οι κατασκευαστικές ατέλειες που παρατηρούνται σε πολλά Αστυνομικά Τμήματα και ειδικότερα στα κρατητήρια «γεννούν» αποδράσεις με συνέπεια να αμαυρώνεται το κύρος του Οργανισμού αλλά και να τιμωρούνται οι Αστυνομικοί.

· Και το πλέον εξωφρενικό, ότι σε αρκετές περιπτώσεις Αστυνομικοί από την τσέπη τους καλύπτουν βασικές ανάγκες κρατουμένων ή ζητούν τη συνδρομή καταστημάτων της περιοχής τους με είδη διατροφής, προκειμένου να τους παράσχουν τα αυτονόητα.

Οι «εκρήξεις» των κρατουμένων, οι οποίες είναι απόλυτα δικαιολογημένες από τις παραπάνω συνθήκες που συμβαίνουν σε διάφορα τμήματα αλλά και οι αποδράσεις θα πολλαπλασιαστούν αν δεν εξευρεθούν λύσεις».