Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διαχείριση του βάρους υποστηρίζουν πως ο χρόνος κατά τον οποίο καταναλώνεται ένα φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο. Κορυφαία όλων η διαλειμματική δίαιτα, η οποία κερδίζει διαρκώς νέους οπαδούς. Ωστόσο, μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins καταρρίπτει τους ισχυρισμούς που την συνοδεύουν.

Η διαλειμματική δίαιτα -ή διαλειμματική νηστεία- μετατοπίζει την εστίαση από τις θερμίδες στο χρονικό πλαίσιο κατανάλωσης της τροφής. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε ενδεχομένως να φάτε ό,τι θέλετε, αρκεί αυτό να συμβαίνει σε συγκεκριμένο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες απέχετε από το φαγητό (διαβάστε αναλυτικά εδώ για τη διαλειμματική δίαιτα).

Πολλοί ισχυρίζονται πως πρόκειται για μία αποτελεσματική μέθοδο απώλειας και διαχείρισης βάρους, αποδίδοντας τα οφέλη στο ότι ο οργανισμός, με την αποχή από το φαγητό, έχει περισσότερο χρόνο να κάψει λίπος ως «καύσιμο», αντί για θερμίδες από τις τροφές.

Η νέα έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins ανατρέπει αυτή τη θεωρία, διαπιστώνοντας πως η διαλειμματική δίαιτα στην πραγματικότητα δεν είναι πιο αποτελεσματική από την απλή μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Για την ακρίβεια, η αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής δίαιτας οφείλεται ακριβώς σε αυτό: Οι χρονικοί περιορισμοί στην κατανάλωση φαγητού απλώς οδηγούν σε κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μέσα στην ημέρα, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται το θερμιδικό έλλειμμα και εντέλει η απώλεια βάρους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, συμμετείχαν 41 ενήλικες με παχυσαρκία και προδιαβήτη. Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και ακολούθησαν ένα πρόγραμμα διατροφής για 12 εβδομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε διαλειμματική νηστεία με ένα παράθυρο κατανάλωσης τροφής 10 ωρών. Η άλλη εφάρμοσε ένα κανονικό μοτίβο διατροφής, αλλά βάσει συγκεκριμένου σχεδίου θερμιδικής πρόσληψης. Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν τα ίδια γεύματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν τελικά πως και οι δύο ομάδες έχασαν παρόμοιο βάρος και δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές σε άλλους δείκτες μεταβολικής υγείας. Η Nisa Maruthur, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Johns Hopkins Medicine και συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε στο Yahoo Life πως αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχετικά μικρό δείγμα, είναι ξεκάθαρο πως «η διαλειμματική δίαιτα δεν ήταν περισσότερο ευεργετική για την απώλεια βάρους από ένα κανονικό πρόγραμμα διατροφής με σταθερές θερμίδες».

Εάν δεν έχει πραγματικά σημασία το χρονικό πλαίσιο κατανάλωσης των γευμάτων, τότε γιατί πολλοί άνθρωποι επιβεβαιώνουν πως η διαλειμματική δίαιτα είναι τόσο αποτελεσματική; Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, στην πραγματικότητα και χωρίς να το καταλαβαίνουν, με την αποχή από το φαγητό για ώρες, επιτυγχάνουν το απαιτούμενο θερμιδικό έλλειμμα για την απώλεια βάρους. Όσο λιγότερο χρόνο δίνει κάποιος στον εαυτό του για να καταναλώσει τροφή, τόσο λιγότερη τροφή καταναλώνει. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος απέχει από το φαγητό από το απόγευμα μέχρι το άλλο πρωί, τότε δεν πρόκειται να υποκύψει στον πειρασμό ενός νυχτερινού σνακ και άρα το θερμιδικό έλλειμμα δεν απειλείται.

Μάλιστα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η διαλειμματική δίαιτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές, αλλά και σε λανθασμένες επιλογές γευμάτων κατά τον χρόνο που επιτρέπεται η κατανάλωση τροφής. Για παράδειγμα, ύστερα από ώρες αποχής κάποιοι μπορεί να επιλέξουν την κατανάλωση junk food, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει όχι μόνο τις προσπάθειες για απώλεια βάρους, αλλά και τη γενική υγεία τους.

Εν κατακλείδι, εάν ακολουθείτε υγιεινά διατροφικά μοτίβα, βάσει του επιδιωκόμενου θερμιδικού στόχου, δεν χρειάζεται να σας απασχολεί ο χρόνος που θα καταναλώσετε το γεύμα σας. Μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο για φαγητό και να τρώτε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.