Φανταστείτε ότι αναπτύχθηκε ένα νέο φάρμακο που όχι μόνο παρέχει σημαντική βελτίωση για τη συντριπτική χρόνια κατάσταση για την οποία συνταγογραφείται, αλλά βοηθά επίσης στη θεραπεία και πρόληψη πολλών άλλων σοβαρών ασθενειών. Φανταστείτε ότι αυτό το ίδιο φάρμακο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, με παρατηρούμενη μείωση του πόνου και βελτιώσεις στην κινητικότητα, καθώς και ενίσχυση στην αυτοπεποίθηση και τη διάθεση. Τώρα φανταστείτε ότι η παρουσίασή του ιατρικά και από τα μέσα ενημέρωσης είναι σχεδόν ομοιόμορφα αρνητική ή δραματική.

Αυτό ακριβώς συνέβη με τη νέα γενιά των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, που ξεκίνησαν με το Wegovy/Ozempic και με πολλά άλλα που βρίσκονται στο δρόμο. Τα επί του παρόντος εγκεκριμένα φάρμακα οδηγούν τα άτομα με παχυσαρκία να χάνουν κατά μέσο όρο το 15% του σωματικού τους βάρους, το οποίο με τη σειρά του έχει σημαντικά οφέλη για τα προβλήματα που προκαλούνται από τα πολλά κιλά, όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση, την άπνοια ύπνου, τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, τη λιπώδη ηπατική νόσο κ.α.

Οι κλινικές δοκιμές νεότερων μορφών επιδεικνύουν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες βάρους, με την πιο πρόσφατη, για το Retatrutide, να δείχνει μια απώλεια 24% του σωματικού βάρους μετά από 48 εβδομάδες χρήσης και όπου το βάρος σε αυτούς τους συμμετέχοντες φαίνεται να συνεχίζει να μειώνεται. Έχει αποδειχθεί ότι η διατηρούμενη απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των ίδιων παθήσεων, καθώς και ορισμένων από τους πιο κοινούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι η διατηρούμενη απώλεια βάρους βοηθά στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, αυξάνει την κινητικότητα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και, για πολλούς, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση όσον αφορά τις ενσωματωμένες προκαταλήψεις γύρω από το βάρος, την τροφή και την εικόνα του σώματος – όλα τα ζητήματα που έχουν μολυνθεί από τη μίσητη εμμονή της κοινωνίας με το βάρος και με την έννοια ότι αν απλά επιθυμείτε αρκετά να χάσετε βάρος, θα βρείτε τρόπο. Η αντίστοιχη έννοια είναι ότι εάν δεν το κάνετε, είναι επειδή είστε νωθροί ή ελαιοραβδιστικοί ή και τα δύο.

Και όμως, τα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν επικεντρωθεί αρκετά στα τεράστια δυνατά οφέλη αυτών των φαρμάκων. Αντίθετα, τα έχουν παρουσιάσει ως αντικείμενο χλευασμού για τους διάσημους και έχουν προωθήσει έναν αβάσιμο φόβο για τις επιπτώσεις τους.

Έχουν ακουστεί πολλά λανθασμένα επιχειρήματα. Εδώ είναι δέκα από τα πιο κοινά:

1. Πρέπει να τα παίρνετε μακροπρόθεσμα και αν σταματήσετε θα ανακτήσετε το βάρος που έχετε χάσει

Ναι, έτσι λειτουργούν οι θεραπείες για χρόνιες παθήσεις και εκτός από το βάρος, αυτή η ιδέα δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν. Για παράδειγμα, εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και αρχίσετε να παίρνετε ένα φάρμακο που θεραπεύει αποτελεσματικά την υπέρτασή σας, εξακολουθείτε να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και εάν σταματήσετε τη θεραπεία, θα επανέλθει.

2. Δεν είναι από μόνα τους πιθανό να οδηγήσουν όλους να χάσουν όλο το περιττό βάρος

Αν και αυτό είναι αλήθεια, δεν φαίνεται να ανησυχούμε για το ίδιο πράγμα σε άλλες χρόνιες ιατρικές παθήσεις. Χρησιμοποιώντας ξανά την υψηλή αρτηριακή πίεση ως παράδειγμα, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση χρειάζεται πολλαπλά φάρμακα για να τη διατηρήσουν υπό έλεγχο και μερικές φορές ακόμη και τότε δεν φτάνει ποτέ στα «φυσιολογικά» επίπεδα. Αυτή η μερική μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνει τον κίνδυνο, όπως και η μερική μείωση του βάρους.

3. Υπάρχουν παρενέργειες

Έχοντας γράψει τουλάχιστον 1.000 συνταγές για αυτά τα νέα φάρμακα, μπορώ να πω ότι ναι υπάρχουν παρενέργειας. Αλλά όχι πολύ περισσότερες από ό,τι με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων χρόνιων παθήσεων όπου τα οφέλη που παρέχουν είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν τη διατήρηση των συνταγών τους.

Τα καλά νέα με τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας είναι ότι γενικά οι παρενέργειές τους εξαφανίζονται με τη συνεχή χρήση, αλλά ακόμα κι αν δεν το έκαναν, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων επιλέγει να παραμείνουν σε αυτά τα φάρμακα και οι γιατροί τους συνεχίζουν να τα συνταγογραφούν, αφορά στους υπολογισμούς οφέλους / παρενεργειών που γίνονται τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς όσο και από τους κλινικούς γιατρούς.

Τα άτομα που διατηρούν φάρμακα παρά τις παρενέργειες έχουν αποφασίσει ότι τα οφέλη και ο αντίκτυπος αυτών των φαρμάκων επισκιάζουν τον τις παρενέργειες. Οι κλινικοί γιατροί που συνεχίζουν να τα συνταγογραφούν έχουν κάνει τους δικούς τους υπολογισμούς και – πιθανότατα – γνωρίζουν ότι η προβολή των παρενεργειών αυτών των φαρμάκων από τα μέσα ενημέρωσης δεν αντιπροσωπεύει ούτε τη συχνότητά τους, ούτε τη σοβαρότητά τους.

4. Δεν αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες της παχυσαρκίας

Πόσα φάρμακα αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες; Τα φάρμακα για το άσθμα θεραπεύουν την ποιότητα του αέρα; Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη ρυθμίζουν τα τρανς λιπαρά στην τροφή μας; Τα αναλγητικά προλαμβάνουν τον τραυματισμό;

5. Είναι ακριβά

Τα περισσότερα νέα φάρμακα είναι. Η έρευνα, η ανάπτυξη και οι κλινικές δοκιμές δεν είναι φθηνές – ειδικά όταν πρόκειται για φάρμακα για την παχυσαρκία, καθώς τα ρυθμιστικά εμπόδια που τίθενται για αυτά είναι συστηματικά πιο αυστηρά από ό,τι για τις περισσότερες άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το μέσο κόστος για τα πιο συνταγογραφούμενα από αυτά τα φάρμακα, με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, είναι περίπου 13.600 $ ετησίως, ένα σημαντικό κόστος αλλά όχι εκτός πλαισίου τιμών σε σχέση με άλλα νέα φάρμακα στις ΗΠΑ. Σε αυτό το σημείο, έχετε ακούσει ότι το ετήσιο κόστος του abrocitinibet, ενός φαρμάκου που εγκρίθηκε φέτος για το έκζεμα είναι είναι 60.000 δολάρια ή ότι η μεσαία ετήσια τιμή των 17 νέων φαρμάκων που εγκρίθηκαν από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων από τον Ιούλιο του 2022 και μετά είναι πάνω από 10 φορές σε σύγκριση με αυτή της σεμαγλουτίδης,

6. Θα καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας επειδή πολλοί θα επωφεληθούν

Πραγματικά, προβάλλονται επιχειρήματα κατά της χρήσης αυτών των φαρμάκων επειδή όπως υποστηρίζουν θα επωφεληθούν πάρα πολλοί άνθρωποι. Ένα άρθρο γνώμης δημοσιεύτηκε ακόμη και στο New England Journal of Medicine όπου οικονομολόγοι εξέφραζαν την άποψη ότι η κάλυψή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώχευση το σύστημα υγείας, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι θα πληρούν τα κριτήρια για τη χρήση τους.

Το κύριο επιχείρημά τους βασιζόταν στην ανάλυση κόστους-οφέλους του Ινστιτούτου Κλινικής και Οικονομικής Αξιολόγησης (ICER) για τη σεμαγλουτίδη, κατά την οποία προκειμένου να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αποδοτικά σε κόστος, απροκάλυπτα ανέφεραν ότι επέλεξαν να αγνοήσουν τα πολλά οφέλη των φαρμάκων. Έγραφαν: «Τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την πρόληψη άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της χρόνιας νεφρικής νόσου, της οστεοαρθρίτιδας και της υπνικής άπνοιας, δεν εξετάστηκαν στη μελέτη».

7. Ανθρωποι θα τα χρησιμοποιήσουν χωρίς να τα έχουν ανάγκη

Η συνταγογράφηση φαρμάκων απαιτεί από ένα άτομο να πληροί τα ιατρικά κριτήρια που ορίζονται από τον FDA ή τις ιατρικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας του για τη συνταγογράφηση του. Χωρίς αμφιβολία, δεδομένης της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου, θα υπάρξουν άτομα που δεν πληρούν τα κριτήρια ιατρικής ανάγκης για τη συνταγογράφηση του και θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να τα λάβουν. Αλλά εάν άτομα που δεν πληρούν ιατρικά κριτήρια λαμβάνουν αυτό το φάρμακο, αυτό είναι πρόβλημα με το σύστημα συνταγογράφησης, όχι με το φάρμακο.

8. Παρουσιάζουμε υγιείς ανθρώπους ως ασθενείς και τους προσφέρουμε μια θεραπεία που δεν χρειάζονται

Όπως συμβαίνει με πολλές χρόνιες ασθένειες, η διάγνωση είναι θέμα στατιστικού κινδύνου που σχετίζεται με την υπέρβαση του επιπέδου ενός σχετικού βιοδείκτη. Για παράδειγμα, ένα επίπεδο σακχάρου στο αίμα ή αρτηριακής πίεσης όπου βλέπουμε τους κινδύνους να αυξάνονται, παρότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι η μη θεραπεία θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές, οδηγεί στη διάγνωση διαβήτη ή υπέρτασης. Αν και οι κίνδυνοι δεν είναι εγγυήσεις, η πρόληψη των σχετικών προβλημάτων είναι στην πραγματικότητα καλό πράγμα. Μόνο οργή προκαλεί ο ισχυρισμός επειδή η κοινωνία θεωρεί την παχυσαρκία ως ασθένεια προσωπικής ευθύνης.

9. Η αλλαγή του τρόπου ζωής – από μόνη της – αρκεί

Αυτό ισχύει για ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων. Αλλά για τους υπόλοιπους, η συνεχής σημαντική απώλεια βάρους μόνο μέσω του τρόπου ζωής απαιτεί ένα ευρύ φάσμα προνομίων και υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες παράγοντες (από γενετικούς και ιατρικούς μέχρι κοινωνικούς) που επηρεάζουν το βάρος μας πέρα ​​από τον άμεσο έλεγχό μας. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών μπορεί να τροποποιηθεί μέσω του τρόπου ζωής, ωστόσο μόνο με την παχυσαρκία αυτό παρουσιάζεται ως μοναδική λύση και αυτό σχετίζεται και με την αποτυχία προσφοράς φαρμάκων.

10. Η χρήση τους θα προκαλέσει διατροφικές διαταραχές

Ποιο πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές; Μια Ιδιαίτερα περιοριστική δίαιτα που αφήνει ένα άτομο να παλεύει με την πείνα, να κόβει τα αγαπημένα του φαγητά ή ολόκληρες ομάδες τροφίμων και να δίνει μια συνεχή ψυχική μάχη γύρω από μια από τις θεμελιώδεις απολαύσεις της ζωής και με την κοινωνία να τον πιέζει ισχυριζόμενη πως μπορεί να γίνει αν το θέλεις πολύ. Ή ένα φάρμακο που μειώνει την πείνα και σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι πιο γρήγορα;

Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την αλά κάρτ προσέγγιση και τη δαιμονοποίηση των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας. Αιώνες μιας συγκεκριμένης κοινωνικής αντίληψης και η λανθασμένη προσέγγιση αυτής της ασθένειας έχουν οδηγήσει τον κόσμο να πιστεύει ότι η παχυσαρκία είναι επί της ουσίας μια ασθένεια επιλογής και μια αντανάκλαση της ατομικής αδυναμίας. Παραδόξως, πιθανότατα αυτά και τα βελτιωμένα μελλοντικά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας θα αρχίσουν τελικά να διαβρώνουν αυτές τις σαφείς και σιωπηρές προκαταλήψεις, καθώς η αποτελεσματικότητά τους θα υπονομεύσει την ιδέα ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να μην αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία τους.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτών των φαρμάκων, ειδικά καθώς βελτιώνονται, θα καταδείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως συμβαίνει με την υψηλή αρτηριακή πίεση, με μια γρήγορη επίσκεψη στο γιατρό, σε συνδυασμό με συζήτηση για αλλαγές στον τρόπο ζωής και την προσφορά φαρμάκων για βοήθεια.

* Το άρθρο του Γιόνι Φρίντχοφ, αναπληρωτή καθηγητή οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, δημοσιεύθηκε στο Time