Η οικονομία της Αμερικής βιώνει αλλεπάλληλα χτυπήματα τα τελευταία χρόνια και αυτό αποτυπώνεται με τον χειρότερο τρόπο στην κοινωνία της, αφού πλέον τα άτεκνα ζευγάρια χρειάζονται παιδιά, για να τα βγάλουν πέρα με τα έξοδα.

Συγκεκριμένα, όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία DINKs, δηλαδή είναι ενήλικο ζευγάρι χωρίς παιδιά και με διπλό εισόδημα, βλέπουν τις οικονομικές τους δυνατότητες να συρρικνώνονται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με έκθεση, που αναπαρήγαγε η ιστοσελίδα Business Insider και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο από το Ινστιτούτο Brookings, οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ισχυρό οικονομικό δίχτυ ασφαλείας για τη στήριξη των ζευγαριών χωρίς παιδιά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ύπαρξη οικονομικά εξαρτώμενων παιδιών αποτελεί προϋπόθεση για ορισμένα προγράμματα κρατικής βοήθειας.

Επίσης, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους Αμερικανούς που ζουν σε «βαθιά φτώχεια» είναι ενήλικες χωρίς παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 50%, που είναι το όριο της φτώχειας, δηλαδή κάθε άτομο βγάζει το χρόνο περίπου 7.290 δολάρια.

Ο συγγραφέας της έκθεσης, Robert Greenstein, έγραψε πως περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, ηλικίας 18 έως 61 ετών, δίνουν πάνω από το 50% του εισοδήματος τους σε ενοίκιο, με αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστα χρήματα για τις υπόλοιπες ανάγκες τους.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι από τη στιγμή που δεν μπορούν να ζήσουν σχετικά άνετα τα άτομα που δεν έχουν κάποια παραπάνω επιβάρυνση (όπως παιδιά), τότε η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο για τις οικογένειες με τέκνα, ειδικά αν είναι ανήλικα.

Τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν ιδιαίτερο προβληματισμό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά δισεκατομμύρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται, ενώ ξεκινάει και εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.